Vi har tatt en prat med Lasse som er instruktør på våre våttkortkurs i sommer for å få frem noen gode tips for tryggere kajakkturer i sommer. 

 

 • Velg en god og trygg rute basert på egne forutsetninger, utstyr og vær og forhold.
  Det er kjekkest å padle når man har ekstra tid og krefter til å gjøre ting utenom planen. Det er et slit og stress hvis turen blir lengre eller vanskeligere enn man hadde trodd og man må forte seg for å rekke en annen avtale.
 • Selskap.
  Padle sammen med andre. Dette gir større utslag på radar eller rent visuelt. Ha med nødvendig utstyr for å lense kajakken for å komme om bord igjen etter velt.
 • Tøfft å velte ofte.
  Øvelse gjør mester. Det er viktig å vite hva man skal te seg når uhellet er ute. Derfor anbefaler vi at man jevnlig øver seg på å komme ut av – og opp i – kajakken ved velt under ulike vær- og vindforhold. Det er også mye moro ved å øve på kam.
 • Kle deg etter temperaturen i vannet
  Hvis du faller i vannet kan nedkjøling raskt tappe deg for krefter, noe som øker sjansen for drukning. Så i tillegg er viktig å ha riktig bekledning, i tillegg til sikkerhetsutstyr. På høst, vinter og vår bør man ha tørrdrakt. På fine sommerdager kan det være fristende å padle med lettere bekledning, men da skal en huske på at det ofte fortsatt er kald i vannet.

Har du mindre erfaring med kajakk vil vi anbefale å ta et introduksjonskurs. På kurset blir du kjent med kajakken, lærer noen grunnleggende padleteknikk og øvd på å velte og redde deg selv og andre.

Les mer om vårt introduksjonskurs i havkajakk!