Hiking to Lodalskåpa

7 tips for en bedre tur til Lodalskåpa i sommer

Jeg har guidet mange turer til Lodalskåpa de siste årene og har tatt med meg noen gode tips som jeg tenkte å dele med dere. Det her er bare noen av mange erfaringer som jeg har fanget opp gjennom årene, mine råd og erfaringer kan være nyttig om du planlegger en tur til Lodalskåpa i sommer.

Les mer om turen til Lodalskåpa!

Starte tidlig – Dette er en lang fjelltur og det å starte tidlig er A & O for å få en god opplevelse, særlig i starten på våren og om høsten når det blir tidlig mørkt. Når vi guider en tur til Lodalskåpa starter vi ofte kl 07.00, dette for at dere kan regne med å være ute i ca 12 timer. Forhold og fysiskform avgjør om det blir en lengre eller kortere tur. På grunn av at turen er lang er det å være godt trent viktig for at kroppen skal klare påkjenningene fra turen.

Staver – De første stigningene er bratte opp mot K88 og det er noe en kjenner godt i knærne på vei nedover, men med et par staver som støtter hjelper det på knær og lår på vei nedover og en blir mindre sliten.

På vei opp brattebakken mot Lodalskåpa

På vei opp Brattebakken med utsikt over Bødalen

Mat&Vann – En har aldri med for mye mat på turen til Lodalskåpa. Langsomme karbohydrater er bedre en raske karbohydrater. Selv har jeg i tillegg til brødskiver med meg kokte egg og mye nøtter – mat som holder lenge. Det er selvsagt lurt å ha med litt sjokolade, men husk å komplementere med annen mat.
Vann kan en fylle på relativt langt innover fjellet, men det er avhengig av forhold og temperaturer. Derfor anbefaler jeg å bære med seg 1,5-2 L med drikke.

Gamasjer – Uansett hvilken sommermåned du velger å gå denne turen kommer det til å være mye snø som du må passere, er det varmt i været er snøen gjerne rotten. Derfor er et par høye gamasjer helt supert noe som hindrer snø i sko og våte sokker.

Klær for høyfjellet – Ettersom en passerer flere breer og kommer opp på 2000 høydemeter er det viktig å ha med seg nok klær. Det er ikke uvanlig med snøfall gjennom sommeren og siste delen opp til toppen blir raskt risikabel om en ikke har med seg nok klær. Generelt kan en si at været ofte er veldig variert, jeg har startet i pøsregn som endte med solskinn og startet i solskinn som endte i snøstorm.

Hiking to Lodalskåpa

Siste stigning opp til Lodalskåpa

Begrenset mobildekking
Husk at på denne turen er det veldig begrenset mobildekking – det er noe en skal tenke på hvis en har planer om å gå turen med venner. Har dere kunnskap til å ta hånd om en ulykke hvis det skjer? Har dere utstyr til å transportere ned personen hvis uhellet er ute?

Breferdsel – Jeg har møtt mange de årene jeg har guidet her som ikke er klar over at fjellturen krysser flere breer med store sprekker. Særlig sprekken mellom Veslekåpa og Lodalskåpa er svær, her faller man bare igjennom en gang. Hvis dere ikke har kunnskap om breferdsel ville jeg absolutt anbefale dere å bli med oss på en guida tur eller bli med på et brekurs.

Les mer om turen til Lodalskåpa!

En glad gjeng på toppen av Lodalskåpa

Book Now