Introduksjonskurs havkajakk i Ålesund

Introduksjonskurs havkajakk

I sommer arrangerer vi flere introduksjonskurs havkajakk fra vårt senter i Ålesund og på Hellesylt. Dette er kurset ofte kalles våttkortkurs og gir alle deltakere våttkort etter gjennomført kurs. 

Deltakeren introduseres till kajakken og utstyret. Etter endt kurs har deltakeren gjennom praktisk øvelse lært å bruke kajakk, åre, trekk og vest. I tillegg er deltakeren kjent med enkle sikkerhetsrutiner og øvelser, samt hvordan effektivt manøvrere kajakken.

Mål

 • Løfte, bære, sjøsette og entre kajakken
 • Effektiv fremoverpadling
 • Bakoverpadling og stopp
 • Sideveis forflyttning av kajakken
 • Lavt støttetak
 • Styretak (bak)
 • Sving (sveipetak og styretak)
 • Redningteknikker

Hva er våttkort?

Padleforbundets utdanningsstige heter Våttkort. Våttkort inneholder mange forskjellige padlekurs i ulike grener. All utdanning i Padleforbundet tar utgangspunkt i den enkelte padlers mestringsfølelse og motivasjon – uavhengig av gren og ambisjonsnivå.
På dette kurset får du oblatet for introduksjonskurs i havkajakk, noe som mange utleiere av kajakk har som krav på leietaker.
 

Les og «4 tips for tryggere kajakkturer» skrevet av vår instruktør Lasse Hoel.

Leie kajakk

Hvis du heller tek en tur sjølv med kajakk kan du leie kajakker fra vår base i Ålesund. Du kan enkelt gå inn på vår nettside og booke direkte her. Når du leier kajakk vil vi anbefale deg å ha tatt et våttkortkurs på forhånd eller har tilsvarende ferdigheter.

Skredkurs på Strandafjellet

2 dagers skredkurs

Har du planer om et skredkurs i 2020? Da er det dette 2 dagers skredkurset du skal sjekke ut! Dette kurset er noe for deg som ferdes i bratt terreng vinterstid og vil lære mer om snøskred.

Vi fokuserer på veivalg, ferdsel i skredterreng, oppsøking og tolking av informasjon om skredfare, og vi vil trene på kameratredning med sender/mottakar, søkestang og spade. Det blir og mye trening på vurdering av snøstabilitet og hvordan ta egne skredfarevurderinger basert på observasjoner og tilgjengelig informasjon.

Dette 2 dagers skredkurset er et kurs for alle som vil lære seg skredkunskap for egne turer i vinterfjellet. Vi trener på veivalg og vurderer skredfare både på vei oppover og nedover. Det beste er å melde på hele gjengen som vanligvis er på tur i lag, da for dere god læring videre etter kurs og.

Takk for et Superbra skredkurs! Synes det var et veldig bra opplegg med litt teori på fredagen også to dager ute i fjellet. Læring og tur på en gang. Dere var dyktige på å lære fra dere og det ble både interessant og gøy. Herlig å lære litt mer om elementene som vi omgås i fjellet. Satt igjen med en følelse at jeg gjerne vil lære mer. Kommer til å anbefale dere til andre som tenker å ta et 2 dagers skredkurs eller trenger guider! Veldig bra!! – Silje Tangen

Les vår skredskule på bloggen her – perfekt intro til ditt skredkurs!

Leie utstyr til skredkurs

Vi leier ut topptur utstyr, skredutstyr, skredsekker og isøks, stegjern etc. Vi anbefaler deg å booke dette på forhånd når du skal på tur med oss da det ofte blir fullbooka gjennom sesongen. Alle som er med på guida tur med oss får en spesial-pris på leie av skredutstyr, ved booking får dere en rabatt-kode som kan brukes ved booking på nettsiden vår.

Les mer om utstyret her.

Kurssted

Vi arrangerer kursene med utgangspunkt på Stranda skisenter og området omkring, men kan arrangere de på andre plasser på forespørsel. Tidligere har vi blandt annet holdt kurs i Stryn, Hornindal og Hemsedal.

Anbefalt kurslitteratur

Den lille snøskredboka, Kjetil Brattlien
Skredfare, Marcus Landrø
Skikompis, Christer Lundberg Nes

Dag for dag

Gruppe på videregående skredkurs på Sunnmøre

Videregående skredkurs

Dette er skredkurset for deg som driver med topptur eller frikjøring og allerede har gått et skredkurs men vi ta kunnskapen videre. På vårt videregående skredkurs legger vi fokus på veivalg og ferdes i mange ulike typer terreng for å lære oss å lese terrenget godt. Dette er et must for å klare å gjøre sikre veivalg – både på vei oppover og nedover.

Vi trener på ulike typer av stabilitetstester og lærer oss hvilke tester som er best til hvilke formål. Du lærer også å gjøre egne vurderinger av skredfaren utifra informasjon og observasjoner som vi samler inn i løpet av kurset. Dette kurset baseres på topptur og har en kombinasjon av praksis og teori.

Hvem passer kurset for?

Du har tidligere gått et grunnkurs i skred og har lyst å lære mer om de komplekse temaene snø og skredproblematikk. Kurset er for deg som vil se nærmere på hva snøen kan si deg gjennom helhetsvurderinger, stabilitetstester og snøprofiler – men også bli bedre på veivalg og turplanlegging. Det er en forutsetning at du er i god form og er relativt stabil på ski i løssnø.

Takk for et Superbra skredkurs! Synes det var et veldig bra opplegg med litt teori på fredagen også to dager ute i fjellet. Læring og tur på en gang. Dere var dyktige på å lære fra dere og det ble både interessant og gøy. Herlig å lære litt mer om elementene som vi omgås i fjellet. Satt igjen med en følelse at jeg gjerne vil lære mer. Kommer til å anbefale dere til andre som tenker å ta et 2 dagers skredkurs eller trenger guider! Veldig bra!! – Silje Tangen

Les og «Uteguiden´s skredskule del 3»

Målet med vårt videregående skredkurs

Med dette kurset vil vi gi deltakerne en dypere innføring i snø og skredproblematikk slik at de kan tolke all den informasjonen de finner ute i terrenget på best mulig måte. Deltakerne vil kunne grave snøprofiler og ha kjennskap til ulike stabilitetstester og deres fordeler/ulemper for å kunne vurdere når de ulike testene bør brukes. Trening i veivalg er en viktig del av kurset.

Leie utstyr

Vi leier ut toppturutstyr, skredutstyr, skredsekker og isøks, stegjern etc. Vi anbefaler deg å booke dette på forhånd når du skal på tur med oss da det ofte blir fullbooka gjennom sesongen. Alle som er med på guida tur med oss får en spesial-pris på leie av skredutstyr, ved booking får dere en rabatt-kode som kan brukes ved booking på nettsiden vår.

Les mer om utstyret her.

Kurssted

Vi arrangerer kursene med utgangspunkt på Stranda skisenter og området omkring, men kan arrangere de på andre plasser på forespørsel. Tidligere har vi blandt annet holdt kurs i Stryn, Hornindal og Hemsedal.

Anbefalt kurslitteratur

Den lille snøskredboka, Kjetil Brattlien
Skredfare, Marcus Landrø
Skikompis, Christer Lundberg Nes

Dag for dag

Frikjøringskurs women´s only på Strandafjellet

Frikjøringskurs Women´s only 2 dager

Dette er et kurs for deg som vil bli en bedre frikjører. Våre instruktører har solid kunnskap innen frikjøring og gir deg tipsene for å lykkes. Strandafjellet har de siste årene blitt omtalt som Nord-Europas beste skianlegg for frikjøring – finnes det en bedre plass å utvikle sin frikjøringsteknikk enn her?

På vårt frikjøringskurs lærer du kjøreteknikk slik at du skal kunne kjøre mer kontrollert og avslappa enn tidligere. For at du også skal bli sikrere i terrenget vil vi løpende veve inn skredkunnskap gjennom hele kurset.
Vi trener med sender/mottaker, søkestang og spade så du raskt og effektivt kan finne skikompisen din dersom ulykka skulle være ute.

Vi bruker skianlegget på Strandafjellet som base på vårt frikjøringskurs og setter opp alle momentene i kurset vårt her. Målsettingen er at vi skal kunne coache alle deltakere gjennom helga så alle får egne mål å jobbe videre med etter avsluttet kurs.

Sjekk ut artikkelen: «Uteguiden´s skredskule – intro»

Leie utstyr til frikjøringskurs

Vi leier ut skiutstyr, skredutstyr, skredsekker og isøks, stegjern etc. Vi anbefaler deg å booke dette på forhånd når du skal på tur med oss da det ofte blir fullbooka gjennom sesongen. Alle som er med på guida tur med oss får en spesial-pris på leie av skredutstyr, ved booking får dere en rabatt-kode som kan brukes ved booking på nettsiden vår.

Les mer om utstyret her.

Dag for dag

Gruppe på toppturkurs på Sunnmøre

Toppturkurs 2,5 dag

I vinter arrangerer vi flere toppturkurs på Stranda. Det her er et kurs for deg som vil lære mer om topptur og alpin skiferdsel. Våre instruktører gir deg grunnlaget for å kunne planlegge og gjennomføre flotte turer i vinterfjellet. I løpet av 2,5 dager er det hardkjøring med toppturteknikk, turplanlegging, skredkunskap – og skikjøring.

Første kveld er det en teori-økt, der vi blant annet går igjennom utstyr og turplanlegging, alt for å få en god start på helga i lag.

Hvem passer toppturkurset for?

Det her kurset er retta mot skikjørere som ikke har så mye erfaring fra topptur fra før. Med det vil vi si at dere ikke trenger noen forkunskaper om topptur fra før, men det er en forutsetning at dere har kjørt på alpint/telemark eller brett fra før. Vår målsetning er alltid å tilpasse toppturkurset etter våre deltakeres ønsker og forutsetninger.

Vi kjører og et par «toppturkurs for nybegynnere» i løpet av vinteren der vi har mer fokus på deg som føler at du ikke har så mye erfaring fra før og vil ha en myk-start.

Målet med toppturkurset

Med dette kurset vil vi gi våre deltakere en innføring i topptur og alpin skiferdsel slik at det blir både lettere, morsommere og sikrere å planlegge og gjennomføre egne turer senere. Vi har en grunnleggende innføring i utstyret vi bruker, fordeler og ulemper med ulike typer utstyr m.m. I tillegg blir det selvsagt fokus på skred, kameratredning og å lære seg å bruke skredvarsel. Veivalg både på kartet og ute på tur er også et viktig tema i løpet av disse dagene.

Vi har to hele dager ute på tur på fjellet der målet er å lære så mye som mulig. Det er ikke sikkert at vi rekker å ta oss opp på to stk topper disse dagene ettersom det er mye diskusjon og læring underveis.

Les og vår artikkel: «Pakk sekken riktig for vinterens toppturer»

Temaer i løpet av kurs

 • Toppturteknikker, effektiv gåing med feller og «kickturns»
 • Sikre veivalg på vei oppover
 • Kjøreteknikker ved ulike forhold
 • Navigering med kart og kompass, men også bruk av GPS
 • Sikre veivalg på vei utfor, hvor skal vi stoppe, hvordan kjører vi som gruppe etc.
 • Kameratredning og sikker bruk av skredutstyr

Leie utstyr

Vi leier ut toppturutstyr, skredutstyr, skredsekker og isøks, stegjern etc. Vi anbefaler deg å booke dette på forhånd når du skal på tur med oss da det ofte blir fullbooka gjennom sesongen. Alle som er med på guida tur med oss får en spesial-pris på leie av skredutstyr, ved booking får dere en rabatt-kode som kan brukes ved booking på nettsiden vår.

Les mer om utstyret her.

Toppturkurs på annet sted?

Kontakt oss hvis dere er interessert i et toppturkurs på et annet sted en Stranda.

Toppturkurs 5 dager på Stranda

Toppturkurs 5 dager

Vil du lære mer om skred og topptur er dette kurset for deg. I løpet av 5 dager er det hardkjøring med skredkunnskap, kameratredning, toppturteknikk, turplanlegging – og skikjøring. Et 5 dagers toppturkurs er noe for deg som har lyst å lære mer om topptur og skred.

Våre instruktører har solid kunnskap om toppturer og de teknikker som trengs for offpistkjøring.
Oppmøte første kveld med presentasjon av kursleder og deltakere. For oss er det viktig å få vite hvilke forventninger og målsetninger dere har med kurset. Her har vi også mulighet til å se over at utstyret er i orden og om noen mangler noe.

Første kveld er det en teori-økt, der vi blant annet går igjennom utstyr og turplanlegging, alt for å få en god start på helga i lag.

Hvem passer toppturkurset for?

Det her kurset er retta mot deg som har lyst på en kick-start på toppturene dine, alternativ søker mer kunnskap om temaet. Vår 2,5 dags kurs gir et mer grunnleggende innføring mens dette kurset gir enda mer læring. Vår målsetning er alltid å tilpasse toppturkurset etter våre deltakeres ønsker og forutsetninger.

Vi kjører og et par «toppturkurs for nybegynnere» i løpet av vinteren der vi har mer fokus på deg som føler at du ikke har så mye erfaring fra før og vil ha en myk-start.

Målet med toppturkurset

Med dette kurset vil vi gi våre deltakere en innføring i topptur og alpin skiferdsel slik at det blir både lettere, morsommere og sikrere å planlegge og gjennomføre egne turer senere. Vi har en grunnleggende innføring i utstyret vi bruker, fordeler og ulemper med ulike typer utstyr m.m. I tillegg blir det selvsagt fokus på skred, kameratredning og å lære seg å bruke skredvarsel. Veivalg både på kartet og ute på tur er også et viktig tema i løpet av disse dagene.

Vi har 5 hele dager ute på tur på fjellet der målet er å lære så mye som mulig. Det er ikke sikkert at vi rekker å ta oss opp på 5 stk topper disse dagene ettersom det er mye diskusjon og læring underveis.

Les og vår artikkel: «Pakk sekken riktig for vinterens toppturer»

Temaer i løpet av kurs

 • Toppturteknikker, effektiv gåing med feller og «kickturns»
 • Sikre veivalg på vei oppover
 • Kjøreteknikker ved ulike forhold – bristende skare, «papp», is, pudder…
 • Navigering med kart og kompass, men også bruk av GPS
 • Sikre veivalg på vei utfor, hvor skal vi stoppe, hvordan kjører vi som gruppe etc.
 • Kameratredning og sikker bruk av skredutstyr
 • Vurdering av snøstabilitet, snøprofil og stabilitetstester

Leie av topptur utstyr

Vi leier ut topptur utstyr, skredutstyr, skredsekker og isøks, stegjern etc. Vi anbefaler deg å booke dette på forhånd når du skal på tur med oss da det ofte blir fullbooka gjennom sesongen. Alle som er med på guida tur med oss får en spesial-pris på leie av skredutstyr, ved booking får dere en rabatt-kode som kan brukes ved booking på nettsiden vår.

Les mer om utstyret her.

Toppturkurs på annet sted?

Kontakt oss hvis dere er interessert i et toppturkurs på et annet sted en Stranda.

Dag for dag

5 dagers multi-pitchkurs i Molladalen

Har du lyst til å klatre klassikere i fjellet eller kunne dra på klatrehelg i Nissedal eller Romsdalen? På dette kurset lærer du det du trenger! Vi ligger i telt i vakre Molladalen, med Sunnmøres mest alpine topper rett utenfor teltduken. Her er det ruter av alle vanskelighetsgrader og lengder, perfekt for et lengre kurs som dette. Første dag blir det intro på et av klatrefeltene i nærheten. Vi ligger i telt alle netter.

Hvem passer kurset for?

Kurset passer både for deg som aldri har klatret før, deg som bare har drevet med sportsklatring tidligere og deg som ønsker en oppfriskning på kilekunnskapene!

Målet med kurset

Vi ønsker å gi deltakerne den kunnskapen som trengs for sikkert å kunne klatre flertalengders ruter på egne sikringer. Etter kurset skal du kunne stole på egne sikringer og sikringsarbeid og ha innarbeidet gode taulagsrutiner.

Temaer i løpet av kurs

 • Sikringsteknikk ved sikring på topptau og ved led
 • Plassering og rensk av sikringer
 • Nedfiring fra toppen
 • Ledklatring på egne sikringer
 • Taulagsrutiner
 • Standplass
 • Flertaulengdersklatring
 • Kommandorop
 • Guidebøker

Kurs på annet sted?

Kontakt oss hvis dere er interessert i et kurs på et annet stad enn på Sunnmøre.

Skredkurs på Strandafjellet

Skreddag – dagskurs i skredkunnskap

Dette er en 1-dags skredkurs for deg som kjører offpist og vil lære deg mer om skred – et steg inn i skredverdenen!

Vi har Strandafjellet skisenter som utgangspunkt, men tar også på feller for å gå kortere turer fra anlegget. Målet med skreddagen er at som skikjørere skal føle oss tryggere når vi driver med frikjøring i skianlegg.

Vi fokuserer på identifisering av skredterreng og sikker skikjøring. I tillegg sikrer vi oss fine svingar i Nord-Europas puddermekka!  Det blir veksling mellom teori og praktiske øvelser i løpet av dagen. Et perfekt opplegg om en er usikker på om en vil bli med på et 2 dagers skredkurs.

Leie utstyr

Vi leier ut toppturutstyr, skredutstyr, skredsekker og isøks, stegjern etc. Vi anbefaler deg å booke dette på forhånd når du skal på tur med oss da det ofte blir fullbooka gjennom sesongen. Alle som er med på guida tur med oss får en spesial-pris på leie av skredutstyr, ved booking får dere en rabatt-kode som kan brukes ved booking på nettsiden vår.
Les mer om utstyret her.

Women´s only skredkurs på Sunnmøre

2 dagers skredkurs «womens only»

Stor interesse for våre øvrige women´s only opplegg har gjort at vi besluttet å sette opp et women´s only skredkurs i vinter.  Dette kurset er noe for deg som ferdes i bratt terreng vinterstid og vil lære mer om snøskred.

Vi fokuserer på veivalg, ferdsel i skredterreng, oppsøking og tolking av informasjon om skredfare, og vi vil trene på kameratredning med sender/mottakar, søkestang og spade. Det blir og mye trening på vurdering av snøstabilitet og hvordan ta egne skredfarevurderinger basert på observasjoner og tilgjengelig informasjon.

Dette 2 dagers skredkurset er toppturbasert. Vi trener på veivalg og vurderer skredfare både på vei oppover og nedover. Det beste er å melde på hele gjengen som vanligvis er på tur i lag, da for dere god læring videre etter kurs og.

Vi arrangerer flere Women´s only kurs gjennom vinteren. Sjekk ut vårt frikjøringskurs her!

Leie utstyr

Vi leier ut toppturutstyr, skredutstyr, skredsekker og isøks, stegjern etc. Vi anbefaler deg å booke dette på forhånd når du skal på tur med oss da det ofte blir fullbooka gjennom sesongen. Alle som er med på guida tur med oss får en spesial-pris på leie av skredutstyr, ved booking får dere en rabatt-kode som kan brukes ved booking på nettsiden vår.

Les mer om utstyret her.

Hvis du har planer om å kjøpe deg utstyr før kurset kan du sjekke ut vår rabatt-avtale med VPG.no her!

Kurssted for Women´s only kurs

Vi arrangerer kursene med utgangspunkt på Stranda skisenter og området omkring, men kan arrangere de på andre plasser på forespørsel. Tidligere har vi blandt annet holdt kurs i Stryn, Hornindal og Hemsedal.

14-16 Februar arrangerer vi kurset med utgangspunkt i Volda med Sol Idland som instruktør. 

Anbefalt kurslitteratur

Den lille snøskredboka, Kjetil Brattlien – Bestill her
Skredfare, Marcus Landrø
Skikompis, Christer Lundberg Nes – Bestill her

Grunnkurs i havkajakk

I sommer arrangere vi grunnkurs havkajakk fra våre senter på Hellesylt og i Ålesund. Dette er neste skritt hvis du har tatt et våttkortkurs tidligere og har lyst å ta neste steg videre. Våre instruktører er godkjente fra Norges Padleforbund noe som sikrer deg som deltaker et bra opplegg.

Deltakeren introduseres til kajakken og utstyret. Etter endt kurs har deltakeren gjennom enkel praktisk øvelse lært å bruke kajakk, åre, trekk og vest. I tillegg er deltakeren kjent med enkle sikkerhetsrutiner og øvelser, samt hvordan effektivt manøvrere kajakken.

I løpet av disse dagene så fokuserer vi på paddling og læring underveis.

Det er ikke noen forkrav for å delta på kurset med oss. Alle deltakere får også utlevert våttkort etter avsluttet kurs.

Mål

 • Løfte, bære, sjøsette og entre kajakken
 • Effektiv fremoverpadling
 • Bakoverpadling og stopp.
 • Sideveis forflytning av kajakken.
 • Lavt støttetak.
 • Styretak (bak).
 • Sving (sveipetak og styretak).
 • Ilandstigning.
 • Sikring av kajakk etter ilandstigning
 • Redningsteknikker
 • Skadeforebygging
 • Planlegging av enkel tur som skal gjennomføres
 • Generell sikkerhet og grunnleggende sjømannskap
 • Generelt om friluftsliv og Allemannsretten
 • Sporløs ferdsel

I tillegg skal deltakerne bli kjent med verdien med å padle i en gruppe, enkle sikkerhetsrutiner og øvelser, samt hvordan effektivt manøvrere kajakken.

Book Now