Våren er kanskje vår favorittsesong for topptur! Dagene er lange, sola varmer og det er fortsatt mye snø i høgfjellet.  Lurer du på hvilke topper som er våre favoritter? Da skal du lese dette fra Erlend i Uteguiden.

Hvor lenge varer topptursesongen på Sunnmøre?

Topptursesongen starter ofte allerede i oktober her på Sunnmøre, men det er ikke ofte den første snøen holder seg gjennom hele vinteren. Les om vår toppturhelg i Oktober her. Og det er ikke uvanlig av vi tar de siste toppturene på ski her i området i Juli ettersom fjellovergangen fra Geiranger til Strynefjellet og Trollstigen åpner sent om våren. Der holder snøen seg langt ut på sommeren. Vi har hatt guider med oss som har gått topptur hver måned gjennom hele året!

Den skikkelige vårsesongen starter i april. Gjennom en lang vinter har snødekket bygd seg opp til å bli et solid underlag som gir mulighet for fantastisk skikjøring. Der du tidlig på sesongen kjørte med fare for å kjøre på sten og ødelegge skiene, kan du nå nyte fine svinger, gjerne i fin vårsnø, eller om du veldig heldig finn du tørr og fin pudder i nordsidene!

Visste du at vi gjerne kaller et godt vårskiføre, «Verdensmesterføre»? Treffer du på himmelretning, tidspunktet du kjører på og vær, kan alle se ut som en verdensmester på ski!

Min favorittur på våren er en lang overgangstur fra Hauge til Alstad med Valldal som utgangspunkt. Du kan lese om turen her: Ein annleis overgangstur gjennom to årstider. Det er en perfekt tur å ha som et høydepunkt for vinteren som du kan trene til!

Mange begynner dessverre i feil ende når en skal velge topptur på våren og sikter seg inn på en topp som man «skal» på. Det er mye lurere å begynne med å sjekke varsom.no og yr.no. En ønsker å skape seg en oppfatting om hvordan været har vært i det siste, hva som er skredproblemene og hva vær som er meldt. Ut ifra det kan en velge en trygg tur som forhåpentligvis gir verdensmesterføret vi søker på våren!

Sjekk gjerne ut vår skredskule her for noen lure tips for våren skiturer

Våre anbefalinger om vårens beste toppturer

Geitfonnegga
Denne toppen ligg høyt over Geiranger med fantastisk utsikt utover fjorden. Turen starter relativt høyt og gir gode snøforhold langt utover våren. I tillegg til normalruten, kan en gå videre Eidshornet og få en fin nedkjøring derifra.

Turen går i tidvis utsatt skredterreng, og en må vere obs på hvor en legger sporet både opp og ned.

Har du lyst på et 3 dagers topptureventyr? Sjekk ut denne: Toppturhelg på Sunnmøre

Hegguraksla / Blåfjellet 

En populær topptur i nærheten av Valldal med start fra Hauge over UNESCO fjorden Tafjorden. Bedre fjordutsikt skal du lete lenge etter! Turen er perfekt å gå på ettermiddagen og nyte nedkjøring i solnedgang.

Sjekk ut Salmon Freeski sin episode da de var på besøk med oss – vi guidet de til våres hemmeligheter, og følger du godt med får du se skikjøring fra Hegguraksla / Blåfjellet.

Auskjeret

Enda en populær tur, rett over fjellet fra Stranda som vi ville anbefale alle som vil ha en fin tur på ski. Det her er en tur vi ofte bruker som tur den første dagen med oss som en «intro-dag». Der vi lærer kjenne hverandre og trener på kameratredning m.m.

Guidede toppturer på Sunnmøre

For dere som heller vil gå tur med en lokalkjent guide anbefaler vi deg å ta kontakt med oss eller sjekke ut denne siden. Våre guider tar deg med på topptur på ski gjennom hele sesongen på Sunnmøre. Mange av våre turer er skreddersydde etter dine ønsker, vi hjelper dere med guide, overnatting, transporter, måltider, utstyrsleie m.m