Har du planer om toppturer på Sunnmøre i vinter men lurer på hvilke topper du skal gå for? Da skal du lese dette fra Oscar på Uteguiden. 

Når kan man gå på topptur på Sunnmøre?

Topptursesongen starter ofte allerede i oktober her på Sunnmøre men det er ikke ofte den første snøen holder seg gjennom hele vinteren. Les om vår toppturhelg i Oktober her. Det er ikke uvanleg av vi gjør siste toppturene på ski her i området i Juli ettersom mange av fjellovergangene åpner sent om våren og der holder seg snøen ofte lang tid. 

I starten av sesongen er snødekket ofte varierende og det er lurt å ikke ta dei nyeste skiene ut på tur, jeg sjølv har et par gamle ski som jeg ofte bruker i starten på sesongen. Det er få ting som er så kjipe som å ødelegge et par nye ski på stein. Hvis dere har vært på plassen dere skal på tur om sommeren kan enn sjekke opp om det er mye stein eller ikke. 

Jeg liker å gå turer på Langfjella i Sykkylven tidlig om vinteren, her er det lite stein i nederste del. 

(tekst fortsetter nedafor bildet) 
Tidlig topptur på Sunnmøre

Mange begynner dessverre i feil ende når en skal velge topptur om vinteren og sikter seg inn på en topp som man «skal» på. Det er mye lurere å begynne med å sjekke varsom.no, yr.no og skape seg en oppfatting om hvordan været har vært i det siste og hva som er skredproblemene. Utifra det kan vi velge en trygg tur med god snø for dagen.

Sjekk gjerne ut vår skredskule her for noen lure tips for vinterens turer

Våre anbefalinger om toppturer 

Ystevasshornet 

Denne toppen har alltid vært populær for toppturer her i området og ligger relativt høyt i starten og gir gode snøforhold tidlig på sesongen. Det går og å gjøre en kul variant her hvis en tek heisen opp på Strandafjellet videre opp på Tuvegga og så på Ystevasshornet. 

På toppen av Ystevasshornet er det en skavel der det har vært dødsulykker tidligere så ta det forsik her oppe. 

Har du lyst på et 3 dagers topptureventyr? Sjekk ut denne: Høgruta fra Stryn til Sunnmøre

Blåhorna

Populær topp på Stranda som har mange alternative ruter til topps, relativt enkelt å ta seg til toppen på en trygg måte. Skogskjøringen ned på slutten er den som folk ofte sliter mest med men her går det an å gå ned deler av det og. 

Auskjeret

Enda en populær tur i rett over fjellet på Stranda som vi ville anbefale alle som vil ha en fin tur på ski. Det her er en tur vi ofte bruker som tur den første dagen med oss som en «intro-dag». Der vi lærer kjenne hverandre og trener på kameratredning m.m. 

Guidede toppturer på Sunnmøre

For dere som heller vill gå tur med en lokalkjent guide anbefaler vi deg å ta kontakt med oss eller sjekke ut denne siden. Våre guider tek deg med på topptur på ski gjennom hele sesongen på Sunnmøre. Mange av våre turer er skreddersydde etter akkurat dine ønsker, vi hjelper dere med guide, overnatting, transporter, måltider, utstyrsleie m.m