Info om skredutstyr med Uteguiden

Skal du ut på topptur eller kjøre utenfor preparert løype må du ha med deg skredsøker(på kroppen), spade og søkestang i sekken og i tillegg kunne å bruke det. Disse tre tingene er et must om du skal klare å redde kompisen din hvis ulykken er ute. Mangler en av tingene får det store konsekvenser for redningen. Huskeregelen ASSS, Alltid Skredsøker, Spade, Søkestang (Ref. K. Brattlien) er en lur måte å huske det på.

Skredsøker

En skredsøker (transciever) sender ut (transmitt) og tar imot (recieve) signaler fra andre skredsøkere. Alle skredsøkere på markedet sender på samme frekvens og ”snakker” med hverandre. Skredsøkere kan f.eks. ikke søke etter RECCO-brikker eller mobiltelefoner.

En moderne skredsøker har 2 eller 3 antenner og er hva vi kaller en digital skredsøker, den tenker rett og slett for deg. En analog skredsøker derimot sender bare ut lydsignaler og har kun 1 antenne. Det blir litt som å leke tampen brenner. Hvis du har en analog skredsøker er det absolutt anbefalt å kjøpe en digital og da fortrinnsvis en med 3 antenner.

Uansett hvilken skredsøker du kjøper er det absolutt viktigste at du har trent med den og kan bruke den – når uhellet er ute er det ikke rett tidspunkt for å trene med den.

Livsviktige skredsøkertips

 • Skredsøkeren skal festes i selen på kroppen og ikke ligge i sekken. Om du har ei innsydd lomme på skibuksa (med glidelås) går det fint å legge den der også.
 • Hold minst 20 cm avstand mellom skredsøker og elektronikk som mobiltelefon, GPS, GoPro etc når søkeren er i SENDE-MODUS.
 • Hold minst 50 cm avstand mellom skredsøker og elektronikk som mobiltelefon, GPS, GoPro etc når søkeren er i SØKE-MODUS.
 • Skifte alltid batteri når det er mindre enn 60% igjen.

Hva skal jeg kjøpe av skredutstyr?

Gjennom årene har jeg lært meg en god del lure ting som du burde tenke på når du skal kjøpe utstyr. Mye av det utstyret vi mener er best finner du i vår nettbutikk.

Skredsøker

 • Må være digital (hvilket alle nye skredsøkere er). I motsetning til en gammel, analog skredsøker gir den deg blant annet retning og avstand til den skredtatte.
 • En fordel med avflaggingsfunksjon der en kan markere skredtatte ved flere offer.
 • Kjøp en som er intuitiv, lett å bruke med og uten hansker

Spade

 • Aluminiumsblad er et must, det finnes fortsatt en del med blad i plastikk til salgs men styr unna disse – de knekker når du trenger dem som mest!
 • Skaft som kan forlenges er en fordel når du skal grave med den – særlig om du er høy.
 • Legg gjerne litt ekstra peng på en spade, jeg har mange ganger sett billig-spader knekke på kurs.

Søkestang

 • 240 er god lengde for en søkestang til en som driver med friluftsliv
 • Den bør ha en eller anna hurtig-lås funksjon.
 • Personlig liker jeg søkestenger som har stålvaier i seg og ikke cord.

Hvorfor skal jeg kjøpe en skredsekk?

En skredsekk (med ballong) gjør deg til en større partikkel i et skred og det i sin tur gjør at du kommer høyere opp i skredet. Dermed er sjansen for å bli fullt begravd mindre. Det er helt enkelt fysikken som gjør at store ting havner høyt opp og små ting havner langt ned i et skred. Rundt 75 % av de som dør i snøskred dør av mangel på luft. Siden sjansen for å bli helt begravd reduseres med skredsekk øker overlevelsessjansene. En skredsekk ser ut til å halvere dødeligheten i snøskred – forutsatt at en tar samme beslutninger med og uten sekk! Mammut sitt Protection Airbag system har i tillegg traumabeskyttelse. Det vil si at ballongen beskytter hodet mot slag når den er oppblåst.

Husk bare at en skredsekk aldri erstatter livsviktig skredkunnskap – det er kun når den kommer i tillegg til skredkunnskapen at den utgjør en forskjell. Hvis du står mellom å ta et skredkurs eller kjøpe en skredsekk er valget enkelt – skaff deg mer kunnskap, ta et kurs!

Om noen dager publiserer vi del to i vår skredskule som går mer på hva type utstyr en skal ha med på tur. Ha en fin dag videre og les mer om våre skredkurs her.